Головні правила харчування при цукровому діабеті - Медимпульс
Медімпульс
(067) 379-60-95
  • (093) 736-76-60
cart

Головні правила харчування при цукровому діабеті

Одна з найважливіших тем при цукровому діабеті – раціональне харчування.

Саме неправильним харчуванням найчастіше буває викликане захворювання на діабет II типу. З цією ж проблемою пов'язана і поява у хворих на діабет І типу численних гіперглікемій, яких можна було б уникнути. Слово «дієта» у перекладі з грецької означає «обмеження». Але з погляду сучасної науки, пацієнти з діабетом повинні харчуватися так само, як і здорові люди. Однак той набір продуктів, який найчастіше трапляється на тарілці майже у кожного з нас, навряд чи відповідає раціону здорової людини.

Режим харчування, якого дотримується більшість людей, – легкий сніданок, невеликі перекушування протягом дня та рясна вечеря – призводить до появи зайвої ваги, підвищення рівня холестерину та артеріального тиску, а це прямий шлях до розвитку діабету II типу. При захворюванні на діабет I типу надлишок вуглеводів, що надійшли в організм під час рясної вечері, викличе гіперглікемію, впоратися з якою буде непросто.

Що ж потрібно їсти, щоб бути здоровим?

Дослідження показали, що вживання грубої їжі, багатої клітковиною, наприклад овочів, хліба з борошна грубого помелу та переважання цих продуктів у раціоні дозволяє уникнути захворювання на діабет II типу. Крім того, їх вживання сприяє профілактиці гіперглікемії при захворюванні на діабет I типу.

Пацієнти, які дотримуються правил здорового харчування: рівномірно розподіляють їжу протягом дня, включають до раціону велику кількість клітковини — ведуть здоровіший спосіб життя, ніж багато людей, які не мають хронічних захворювань. Завдяки дотриманню цих правил хворі на діабет часто уникають серцево-судинних захворювань та захворювань печінки. Дослідження показали, що пацієнти, які при компенсованому діабеті дотримуються системи здорового харчування, живуть на 2-3 роки довше за здорових людей, які харчуються неправильно. Крім того, раціональне харчування дозволяє підвищити якість життя, збільшити працездатність. Погодьтеся, після дуже щільної вечері рідко вдається добре виспатися і встати вранці з гарним настроєм та бажанням діяти активно.

Кількість їжі, що вживається, повинна бути рівномірно розподілена протягом дня — на сніданок, обід і вечерю. Невипадково з'явилося прислів'я: сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, вечерю віддай ворогові. Організм, який не отримав з їжею потрібної кількості вуглеводів, починає виробляти глюкозу з глікогену, що зберігається у печінці. При захворюванні на діабет II типу це призводить до парадоксальної реакції - рівень цукру в крові, який, здавалося б, повинен знизитися через нестачу їжі, починає різко підвищуватися. А у разі захворювання на діабет I типу на тлі ін'єкцій інсуліну виникне гіпоглікемія.
Щоб досягти хорошої компенсації діабету, необхідно змінити спосіб життя та навчитися виконувати правила здорового харчування.

Правило тарілки

Постарайтеся подумки розділити тарілку навпіл. Одну половину розділіть ще раз навпіл – ми створили три зони, які наповнюватимемо їжею. Саме так мають виглядати сніданок, обід та вечеря. Лист паперу із зображенням тарілки найкраще повісити на холодильник, щоб пам'ятати про це правило під час приготування страв.

Половина тарілки - овочева зона (продукти з низьким вмістом крохмалю):

  • шпинат, морква, салат, зелень, капуста
  • зелена квасоля, броколі, цвітна капуста, помідори,
  • цибуля, огірки, буряк
  • гриби, солодкий перець, ріпа

Перша чверть тарілки - вуглеводна зона (продукти, що містять крохмаль):

  • хліб із цільного зерна
  • злаки з високим вмістом клітковини
  • каші (вівсяна, манна та інші крупи)
  • рис, макарони, коржики
  • варені боби та горох
  • картопля, зелений горошок, кукурудза, гарбуз

Друга чверть тарілки - білкова зона (м'ясні продукти):

  • курка чи індички без «шкурки»
  • риба
  • морепродукти
  • пісна яловичина та свинина (філе або корейка)
  • сир тофу, нежирні сири, яйця

Кожен прийом їжі повинен починатися з овочів. Потім можна переходити до продуктів, що містять білки та вуглеводи. Клітковина, на яку багаті овочі, надійде в шлунок першою і сповільнить всмоктування вуглеводів і поглине зайві жири. Якщо з'явилося бажання з'їсти більше, можна збільшити весь обсяг їжі, зберігши правильну пропорцію - 50% овочів, 25% білків, 25% вуглеводів.

У «правилі тарілки» нічого не йдеться про жири, оскільки спеціально включати їх до раціону не потрібно. Деяка кількість жирів міститься у більшості продуктів, а крім того, жири додаються в процесі приготування – наприклад, салат зазвичай заправляють олією. Якщо існує проблема підвищеної ваги, необхідно замінювати жирну їжу пісною. Замість смаженого курячого м'яса можна з'їсти біле відварене або замість жирної сьомги приготувати нежирну тріску. За кількістю білків це рівноцінна їжа, але жирів у ній міститься менше, а значить, ризик збільшення ваги буде нижчим.
Для підрахунку кількості вуглеводів, що містяться в продуктах, ендокринологи запровадили особливу одиницю виміру, яка називається хлібна одиниця. Одна хлібна одиниця (ХЕ) - це 10-12 г вуглеводів, що безпосередньо всмоктуються в кров і викликають підвищення рівня цукру в крові.

Хлібна одиниця – це порція продукту, що містить 10-12 г вуглеводів або 40 ккал. Однак різні вуглеводи засвоюються організмом з різною швидкістю: прості - швидше, складні - повільніше. Швидкість всмоктування відображає такий показник як глікемічний індекс продуктів. Але можна скористатися більш простими поняттями: швидкі вуглеводи та повільні вуглеводи. Перед кожним прийомом їжі необхідно враховувати як кількість хлібних одиниць, які у продуктах, а й швидкість всмоктування вуглеводів. Але якщо насамперед з'їдати овочі, всі вуглеводи засвоюватимуться повільно.
Підраховувати хлібні одиниці та відміряти порції продуктів на сніданок, обід та вечерю нескладно. І все ж час від часу варто перевіряти себе, зважуючи інгредієнти на спеціальних вагах, що показують вміст вуглеводів у їжі. Також потрібно регулярно вимірювати рівень цукру в крові перед їжею та через дві години після їжі.

У шматку хліба вагою 25-30 г міститься 1 хлібна одиниця. Сорт хліба — чорний, білий, житній, пшеничний, з висівками або без значення не має, оскільки відмінності дуже малі.

Овочі за хлібними одиницями не рахуються. Виняток становить картопля, до складу якої входить крохмаль. У картопліні завбільшки з велике куряче яйце, що має вагу 80 г, міститься 1 хлібна одиниця. 1 хлібна одиниця міститься в 12 г цукру, 15 г меду чи варення, половині склянки будь-якого фруктового соку.


Головні правила харчування при цукровому діабеті
:

  • Постійно ведіть облік хлібних одиниць.
  • Поступово розподіляйте їжу протягом дня, щоб вуглеводи та білки надходили в організм у потрібному обсязі три рази на добу.
  • Сніданок, обід та вечеря повинні бути рівними за обсягом та відповідати правилу тарілки: 50% овочів, 25% білків, 25% вуглеводів.
  • Не забувайте про два способи, що дозволяють сповільнити всмоктування вуглеводів:
    а) починати прийом їжі з овочів,
    б) є продукт, що містить вуглеводи, повільно невеликими порціями.
  • Пам'ятайте про існування понять мінімальної та максимальної кількості вуглеводів, що надходять в організм протягом дня.
  • Регулярно вимірювайте рівень цукру в крові до їди та через дві години після неї. Залежно від результатів приймайте рішення про те, які продукти вживати зараз.