Глюкоза
В організмі людини глюкоза є основним і найбільш універсальним джерелом енергії для забезпечення метаболічних процесів.
Глюкоза - органічна сполука, моносахарид (шестіатомний гідроксіальдегід, гексоза), один із найпоширеніших джерел енергії у живих організмах на планеті. Зустрічається в соках багатьох фруктів і ягід, у тому числі і винограду, від чого і пішла назва цього виду цукру. Глюкозна ланка входити до складу полісахаридів (целюлоза, крахмаль, глікоген) та ряду дисахаридів (мальтози, лактози та сахарози), які, наприклад, у травному тракті швидко розщеплюються на глюкозу та фруктозу
Інші назви глюкозі: виноградний сахар, глюкогексоза, декстроза, D-глюкоза.
Глюкоза - кінцевий продукт гідролізу більшості дисахаридів та полісахаридів.
Хімічна формула: С6H12O6
Слово "глюкоза" на інших мовах: англійська - glucose; німецька – glukose; іспанська – glukose; ;польська - glukoza; російська - глюкоза; латинська – glukosa.
--------------
Рівень глюкози у крові при цукровому діабеті є основним індикатором стану людини.
При цукровому діабеті необхідно контролювати рівень глюкози у крові. Контроль здійснюється глюкометром за допомогою тест-полосок.
------
Doc M.