Глюкометр як інструмент виявлення біомаркерів хвороб
Саме таку технологи розробили вчені з Китаю, які навчилися використовувати звичайнісінькі пристрої контролю рівня цукру для аналізів, які раніше вимагали використання дорогого та громіздкого обладнання.
Дослідники наповнили ліпосоми ферментом, який виробляє цукор, а самі ліпосоми зробили таким чином, що їх оболонка розривалася в присутності молекули (біомаркера). Коли такі "контейнери" відкриваються, вони випускають назовні свій вміст, який, у свою чергу, підвищує рівень цукру в рідині, де вони знаходяться. І цю зміну рівня цукру можна виміряти за допомогою простого глюкометра, а будь-яке збільшення цього показника є індикатором присутності молекул, що шукаються.
Нова технологія випробовувалась, коли як шуканий біомаркер розглядався тромбін**. Результати тестів свідчать, що звичайний споживчий глюкометр з використанням технології на основі ліпосом здатний точно вимірювати концентрацію тромбіну.
* Ліпосоми - замкнуті бульбашки води, оточені одним або декількома шарами ліпідів. Діаметр ліпосом варіює від 20 нм до 10-50 мкм. Ліпіди – жироподібні речовини, що входять до складу всіх живих клітин.
** Тромбін (фактор згортання II) - серинова протеаза, найважливіший компонент системи згортання крові людини та тварин.