Наука: про горобину, користь здоров'ю. - Медимпульс
Медімпульс
(067) 379-60-95
  • (093) 736-76-60
cart

Наука: про горобину, користь здоров'ю.

Горобина різновид чагарнику широко поширеного і в Америці і в Європі. Інша назва горобини – аронія. Це ягода, що росте на кущах заввишки до 4 метрів і, в принципі, добре всім відома. Аронію можна вживати просто так, а можна готувати у вигляді компотів, пирогів, соків і чаю.

Вважається, що горобина містить багато корисних для здоров'я властивостей, включаючи здатність протистояти онкології.

Більшість позитивних ефектів горобини пов'язані з високим вмістом поліфенолів. Зі 143 рослин, обстежених журналом Food Technology & Biotechnology 2014 року, аронія містила найвищий відсоток поліфенолів.



Користь від горобини – факти

Протираковий ефект

Дослідження 2014 року спостерігало ефект екстрактів винограду, горобини та чорниці у запобіганні росту раку товстого кишечника. Досліди виявили, що хоча всі ягоди мали непоганий ефект, найсильнішим засобом виявилася горобина.

Дослідження 2009 показало, що екстракт аронії здатний зменшувати пошкодження клітин при раку молочної залози. Було зроблено висновок, що вміст горобини має властивості захищати організм при раку грудей.

Антидіабетичні властивості

Дослідження на мишах у 2015 році виявило, що екстракт аронії допомагає підтримувати імунітет організму та знижувати запальні процеси, що призводять до цукрового діабету.

У 2012 році в дослідах на щурах було продемонстровано, що екстракт горобини здатний боротися з інсуліновою резистентністю, причому на кількох рівнях. Цей факт ставить горобину на рівень ліків від діабету.

Дослідження 2016 року показало, що рівень цукру в крові та ожиріння схильні до позитивного впливу аронії.

Здоров'я органів

У дослідженнях 2016 року вчені звернули увагу на факт, що сік горобини здатний поновлювати пошкодження печінки, полегшуючи симптоматику захворювання.

Подібне дослідження у 2017 році підтвердило здатність аронії захищати печінку при ураженнях та приписали цю властивість антиоксидантам аронії.

Інше дослідження на гризунах виявило здатність соку горобини зменшувати симптоматику захворювань слизової оболонки шлунка.

Дослідження припустило, що ця властивість аронія має завдяки виробництву слизу, а також здатності принижувати оксидативний стрес.

Здоров'я серця та судин

У 2015 році дослідники виявили, що горобина здатна захищати серцеві артерії. Вважається, що горобина має здатність зупиняти зростання бляшок усередині судин.

І горобина і чорниця мають здатність розслабляти тканини, що дозволяє крові вільно проходити судинами. Це дуже важлива якість, оскільки втрата еластичності судин є першопричиною та наслідком високого тиску, боротися з якою сьогодні немає коштів.

У 2013 році вчені також підтвердили, що аронія здатна ефективно знижувати артеріальний тиск.

Можливі побічні ефекти

Аронія зазвичай має виражений смак висушування у роті (оскомину). Це може бути неприємно, але не завдає жодної шкоди. Немає жодних задокументованих свідчень про особливий ризик або небезпеку при вживанні горобини. Хоча деякі люди можуть страждати на алергію на прийом ягід аронії.

Потрібно врахувати, що кожен вид горобини в залежності від місця зростання відрізняється набором і в першу чергу концентрацією мінералів і вітамінів, включаючи цинк, магній, залізо, вітаміни С, В і К. В іноземній літературі частіше мають на увазі чорну горобину, хоча звичайна червона сприймається як звичайна різновид.