Очищення води сріблом або як срібло очищає воду
Вода, що надходить до наших будинків і квартир через водопровідні крани з джерел, містить безліч шкідливих домішок. Вченими доведено, що у воді, що видобувається у різних джерелах, може бути до 650 видів шкідливих речовин і мікроорганізмів. Ось чому працівники санітарних служб наполегливо не рекомендують пити воду з-під крана і радять як мінімум кип'ятити її перед вживанням.
Вода з крана тільки здається безпечною
Популярні методи очищення води
Найпростіший спосіб дезінфекції води – налити її в чайник, поставити на плиту та довести до кипіння. Кип'ячена вода не така шкідлива, як звичайна водопровідна. Шкода тільки, що через вплив високих температур у ній стає менше не лише шкідливих, а й корисних речовин. Тому тим, хто хоче пити воду не просто безпечну, а й корисну для здоров'я воду, необхідно шукати інший метод очищення.
Ще один простий спосіб зробити водопровідну воду безпечнішою – фільтрація. На сучасному ринку можна знайти багато фільтрів для води. Вони непогано справляються зі своїми завданнями, затримуючи частинки вапна, іржу, хлор і навіть знешкоджуючи частину хвороботворних бактерій. Однак і фільтрацію не можна назвати ідеальним способом очищення, так як фільтр тільки "прибирає" шкідливі домішки, але (як і кип'ятіння!) не робить воду смачнішою та кориснішою.
Найпростіший фільтр для очищення води
Досить поширений метод знезараження води – обробка антисептичними засобами у вигляді порошків та таблеток. Кинути антисептик у воду – це просто, швидко та зручно. Проблема в тому, що високою надійністю така обробка не може похвалитися. Більшість засобів ефективні проти 5-10 видів шкідливих бактерій, тоді як у воді з-під крана їх може бути до 650! Та й користі, знову ж таки, антисептики не додають, а лише шкодять здоров'ю.
Зовсім інша річ, срібло води. По суті, це різновид антисептичного очищення, але без використання шкідливих хімічних препаратів - у ролі антисептика в даному випадку виступає чисте срібло, яке поміщається у воду на деякий час. Принципова відмінність даного способу від інших полягає в тому, що обробка сріблом робить воду не тільки безпечною (доведено, що іони срібла вбивають абсолютну більшість шкідливих мікроорганізмів!), а й корисною. Згідно з даними офіційних медичних досліджень, "срібна" вода покращує обмін речовин, зміцнює імунітет, сприяє лікуванню та профілактиці різних захворювань та покращує самопочуття в цілому. Усього склянка "срібної" води на день - і Ви надійно захищені від грипу, застудних, шлунково-кишкових та інших захворювань! Плюс до всього, серебрення позитивно впливає на смак води.
Принцип осеребріння води. Для чого потрібно знати концентрацію срібла у воді?
Як відбувається срібло? Коли срібний предмет поміщають у воду, відбувається хімічна реакція, під час якої вода насичується позитивно зарядженими іонами срібла Ag+. Вони негативно впливають на хвороботворні мікроорганізми, пригнічуючи їх розвиток та спричиняючи загибель. У середньому літр питної "срібної" води містить 20-40 мкг іонів срібла. Така концентрація срібла робить воду корисною, смачною та повністю безпечною.
Для зовнішнього застосування (косметичних масок, ванн, обробки іграшок, миття продуктів та ін потреб) фахівці рекомендують використовувати концентрат - воду, в якій вміст срібла досягає 10 000 мкг/л і більше. Це вже не питна вода, а справжній антисептик. Екологічно чистий, але, як і всі сильнодіючі засоби, небезпечний для здоров'я.
Так-так, при безконтрольному використанні навіть цілюща "срібна" вода може завдати шкоди! Вживання в їжу води з надмірно високим рівнем іонів срібла (понад 50 мкг/л) може призвести до отруєння та/або спричинити аргірію (хвороба, на яку страждають ювеліри — нездорова зміна кольору шкіри через постійний контакт з дорогоцінними металами). А якщо напитися води із вмістом срібла 10 г/л, можна померти!
Чи можна зробити "срібну" воду самому?
Чи можна приготувати "срібну" воду в домашніх умовах? Звичайно можна! Ще в давнину люди помітили, що вода зі срібних глечиків відрізняється від звичайної. Вона не протухає протягом багатьох місяців, а приготована на ній їжа зберігається набагато довше і на смак значно краща. Так, перський цар Кір, який правив приблизно 2,5 тисячоліття тому, брав необхідну кількість "срібної" води, вирушаючи разом зі своєю армією у тривалі військові походи.
Багато народів світу наполягали воду у срібному посуді чи опускали на дно ємностей із водою срібні прикраси. Ви також можете перейняти досвід предків - покласти в графин з водою пару кілець або срібну ложку і почекати кілька днів.
Для очищення води можна відстоювати її в срібному посуді.
Нестачі у "дідівського" способу приготування "срібної" води лише два. По-перше, процес осріблення триває досить довго – не менше 2-3 днів. А по-друге, складно визначити, коли концентрація срібла у воді вже досягла потрібного рівня і чи не перевищила його (звісно, ризик "перебрати" досить низький — щоб отримати концентрат, небезпечний для здоров'я, доведеться чекати не дні, а місяці... і все ж таки він залишається!).
...або використовувати для срібла спеціальний кулон
Електронний осерібрювач - сучасний спосіб осеребріння води
Легко та швидко отримувати "срібну" воду із заданою концентрацією іонів срібла дозволяє електронний осерібрювач води. Наприклад, вітчизняний "Невотон-IS-112". Прилад простий, як і все геніальне. Як джерела іонів срібла в ньому виступає пара електродів, один з яких виготовлений з найчистішого срібла 999-ї проби, а інший з нержавіючої сталі. На електроди подається струм, в результаті між ними створюється різниця потенціалів, що прискорює процес насичення води іонами Ag+ у сотні, а то й тисячі разів!
Електронний осерібрювач води з функцією регулювання концентрації
При використанні електронного осерібрювача води немає потреби чекати кілька днів. Весь процес осріблення займає лічені хвилини чи навіть секунди. При цьому Ви отримуєте воду із заданою концентрацією срібла, а значить можете без проблем розрахувати, скільки її можна випити, щоб не переборщити. Єдине зауваження: після обробки води в серебристі фахівці сайту www.oserebrim.ru рекомендують вживати її через 1-2 години, оскільки загибель шкідливих бактерій під дією срібла відбувається не відразу.